MUZEUM, TEATR I SPORT

piątek, 25 października 2019 15:22

W piątek 18 października 2019 r. uczniowie klas IV i V szkół podstawowych w Dębicy
i w Ostrówku wzięli udział w integracyjnej wycieczce do Lublina pod hasłem „Muzeum, teatr czy sport - jak aktywnie spędzić czas?”. Opiekę nad uczniami sprawowali nauczyciele z obu szkół: Bożena Bańkowska, Katarzyna Polak, Ewa Jaroszyńska i Tomasz Mitura. Wsparciem służyli również rodzice: Monika Kawałek, Irena Kozak i Michał Mazur.

Miasto w przepięknym jesiennym anturażu przywitało uczniów słonecznym porankiem. Wyjazdowe lekcje rozpoczęły się od zwiedzania Muzeum Wsi Lubelskiej, gdzie z wielkim zainteresowaniem uczniowie chłonęli wiedzę na temat warunków życia na wsi w dawnych czasach, zwyczajów mieszkańców, czynności gospodarskich oraz tradycyjnych rzemiosł. Zapoznali się z wyglądem dawnej wsi i jej architekturą. Był też czas na chwilę zadumy
w cerkwi greko–katolickiej, gdzie uczniowie oglądali piękne ikony i poznali technikę ich wykonania. Zainteresowanie wzbudziło też miasteczko – odwzorowane na wzór miasteczek Europy Środkowej, gdzie uwagę przyciągał rynek z ratuszem, młyn, kościół z dzwonnicą
i liczne domy. W jego obrębie uczniowie mogli zobaczyć ekspozycje prezentujące kulturę ludności żydowskiej i liczne zakłady rzemieślnicze.

Po tej lekcji etnografii uczestnicy wycieczki w doskonałych humorach wyruszyli do Centrum Kongresowego Uniwersytetu Przyrodniczego, gdzie czekał już na nich Pan Kleks, szpak Mateusz, Adaś Niezgódka i inni bohaterowie książki Jana Brzechwy pt.: „Akademia Pana Kleksa”, na podstawie którego zrealizowany został spektakl Krakowskiej Agencji Artystycznej. Aktorzy zaangażowali młodych widzów do wspólnej zabawy, uczestniczyli oni w lekcjach profesora Ambrożego, a w czasie przerwy razem ze szpakiem Mateuszem szukali guzika od zaczarowanej czapki doktora Paj-Chi-Wo. Udział w spektaklu na podstawie lektury dostarczył niezwykłych wrażeń, uwrażliwił na piękno i estetykę żywego słowa.

Obowiązkowym punktem programu wycieczki był wspólny posiłek w McDonaldzie, który okazał się też testem samodzielności dla uczniów.

Następnie, połączeni pasją do sportu i skakania, pełni energii udali się do Parku Trampolin „Strefa Wysokich Lotów”, gdzie czekało na nich mnóstwo atrakcji, takich jak: trampoliny sportowe, basen z gąbkami, belka do pojedynków, podłoga wybijająca, ścianka wspinaczkowa czy ścieżki akrobatyczne. Ta niecodzienna lekcja wychowania fizycznego dostarczyła uczniom wiele radości, a uśmiech nie znikał z ich twarzy.

Naładowani pozytywną energią, nieco zmęczeni, ale w doskonałych humorach wrócili do szkoły, gdzie czekali na nich stęsknieni rodzice.

Katarzyna Polak

Poprawiony ( piątek, 25 października 2019 15:44 )