"WSTAŃCIE, CHODŹMY!" - XIX Dzień Papieski

niedziela, 27 października 2019 09:43

Poniedziałek - 21 października 2019 r. dla społeczności Szkoły Podstawowej w Dębicy był bardzo ważnym dniem. Pod hasłem „Wstańcie, chodźmy!” chcieliśmy uczcić po raz dziewiętnasty pamięć o Janie Pawle II.

Tradycyjnie w naszych murach szkolnych wybrzmiała „Barka” – ukochana pieśń Ojca Świętego. Wspólne śpiewanie przeniosło nas w czasy życia, podróży i nauczania polskiego Papieża. Młodzież z klasy VIII prezentowała poezję Jana Pawła II, która swym pięknem
i prawdą w subtelny sposób podkreślała wartość oraz sens ludzkiego życia. Oprawa muzyczna uroczystości to swoiste uwielbienie i hołd oddany temu wielkiemu Polakowi
i Obywatelowi Świata.

Przypomniane przez młodzież wydarzenia z życia Papieża pokazały, że każdego dnia i my możemy wzrastać ku świętości. Wystarczy widzieć wokół siebie potrzebujących pomocy ludzi, pracować i uczyć się w imię lepszego oraz doskonalszego świata. Tego oczekiwał od nas wszystkich Papież Jan Paweł II. Dlatego codziennym trudem budujmy naszemu Rodakowi właśnie taki pomnik pamięci, który jest trwalszy od wszystkich pozostałych.

Uroczysty apel zorganizowany przez Panią Barbarę Rola był również okazją do złożenia gratulacji Henrykowi Kusykowi z klasy VI, który został zwycięzcą XIX POWIATOWEGO KONKURSU PLASTYCZNEGO „JAN PAWEŁ II – NASZ PAPIEŻ” Dyrektor szkoły Pani Anna Dziubak w tym momencie podziękowała również za wkład pracy instruktorowi ucznia Pani Teresie Misztal.

Ważnym momentem w czasie tego spotkania było wręczenie przez Wójta Gminy Ostrówek pani Mieczysławie Kaznowskiej nagrody z okazji Dnia Edukacji Narodowej. Do życzeń dalszych osiągnięć w pracy dydaktyczno-wychowawczej dołączyła się również Dyrektor Pani Anna Dziubak.

Za obecność wśród nas i wspólne obchody XIX Dnia Papieskiego w Szkole Podstawowej
w Dębicy serdecznie dziękujemy Wójtowi Gminy Ostrówek Panu Tomaszowi Piecakowi, Pani Dyrektor Annie Dziubak, nauczycielom, personelowi oraz uczniom.

Pięknego występu artystycznego gratulujemy klasie VIII: Kamilowi Babiakowi, Gabrysi Czeladka, Marcie Kozdra, Elizie Krasuckiej, Patrycji Pasek, Patrycji Sobijanek, Natalce Stelmach oraz Klaudii Szczęch. Uczniowi klasy VII Karolowi Rola dziękujemy za wzorową obsługę sprzętu nagłaśniającego.

Pani Barbarze Rola życzymy dalszych sukcesów w pracy z młodzieżą.

Mieczysława Kaznowska

Poprawiony ( niedziela, 27 października 2019 15:30 )